Joia tineretului

Pentru că mai e ceva timp până la începerea festivalului (la sfârșitul lui aprilie 2018), iar nerăbdarea e mare, AmFiTeatru 10 propune până atunci câte o zi din fiecare lună dedicată teatrului adolescent – JOIA TINERETULUI – zi care se dorește a fi un punct de întîlnire în comunitatea adolescenților botoșăneni, prin teatru și artă.

Pe 25 ianuarie, 22 februarie, 15 martie și 12 aprilie vor juca la Casa Tineretului pentru comunitatea botoșăneană trupele de teatru adolescent Atelierul de teatru al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani sau Drama Club de la Colegiul Național „A.T.Laurian”.

cumneplace Cover25ianÎncepem cu mult entuziasm JOI, 25 ianuarie, ora 1800 la Casa Tineretului cu spectacolul cum ne place al Atelierului de teatru. Un spectacol care pune în scenă o colecție de întâmplări culese din scenele din piese scrise de Shakespeare (Cum vă placeVisul unei nopți de varăA douăsprezecea noapteÎmblânzirea scorpiei) care vorbesc despre ceea ce dă culoare vieții – dragostea.

Mulțumim domnului Traian Apetrei, Director general al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani, care ne încurajează și ne susține în această activitate cu încredere în ceea ce putem face:

„Joia tineretului” – o alăturare de cuvinte care – poate – nu spune mai nimic tinerilor de acum. Sunt cuvinte care trezesc o anume nostalgie părinților ai căror copii sunt la vremea descoperirilor. Iar, dincolo de nostalgie, se mai află ceva în pomenita „construcție”, ceva, aș zice eu,ce ține de esențial pentru viață: entuziasmul, „sarea și piperul vieții“, vremea viselor în care orice este posibil. Cred că fără entuziasm, fără această încredere că se pot muta și munții, lumea nu s-ar fi înălțat dincolo de condiția de culegător. „Joia tineretului” delimita limite temporale în care, în regimul trecut, tinerilor le era îngăduit să uite de producțiile record, de fel de fel de munci umilitoare.

JOIA TINERETULUI de acum se vrea – sper – o uitare pentru câteva ceasuri a nemiloasei reguli a cererii și ofertei, urmând să fie așezate în loc bunătatea și frumusețea pe care tinerii le mai pot oferi fără un gând ascuns de profit.  Joia tineretului poate fi apreciată și ca o excelentă idee în virtutea căreia tinerii să fie adunați în jurul artelor și al vieții spirituale, în general.

Teatrul „Eminescu”, actori cu știință și har de la Dumnezeu întru conducerea adolescenților prin grădinile Thaliei, Asociația „Amfiteatru-2006”, Festivalul AmFiTeatru 10, trupele de teatru constituite din liceeni își propun împreună să vorbească prin teatru despre viață tinerilor – și asta într-o zi din fiecare lună, mereu JOIA – zi aleasă și cu intenția îmbunării părinților care, altădată, în „Joia tineretului”, uitau și ei rigorile unui regim care controla totul, până și lungimea uniformei elevilor.
Când Teatrul „Eminescu” tocmai aniversează împlinirea a 60 de ani de la constituirea primei trupe proprii, și înaintea ediției Amfiteatru 10, perindarea pe scena botoșăneană a acestor grupuri de tineri iubitori de teatru îmi întărește sentimentul că, în adevăr, viața teatrală va continua mereu la Botoșani, indiferent de vremelnicele neajunsuri administrative.

Așadar, tineri adolescenți, bucurați- vă prin teatru, această „inimă a civilizației”, această minunată construcție artistică a lui homo sapiens! Este cu totul tonifiant gândul că ceva anume – în acest caz, teatrul – va dăinui la nesfârșit! (Traian Apetrei, Director general al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani)

Un eveniment marca AmFiTeatru 10 susținut de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.

Vă așteptăm cu mare drag, să fim Teatru împreună!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.